Naujiena
- Titulinis
- Naujiena
Startuoja projektas "Every Bite Counts schools - EBICOS"
2025 07 17Startuoja projektas "Every Bite Counts schools - EBICOS"
Projekto pavadinimas: "Every Bite Counts schools - EBICOS" (Projekto numeris 101216544). Europos Komisija skyrė finansinę paramą iš Single Market Programme (SMP) programos lėšų pagal kvietimą Food Waste - support to Stakeholders 2024-2025 (SMP-FOOD-2024-FW-STAKEHOLDERS-PJ)
Projekto vertė: 599890,30 Eur, partnerių nuosavas indėlis į projektą – 299945,16 Eur.
Projekto trukmė – 24 mėnesiai: pradžia 2025-07-01, pabaiga 2027-07-01.
Partneriai. Projektą įgyvendina UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ kartu su UAB „Alytaus regiono atliekų tvarkymo centru“.
Perteklinis maisto švaistymas Lietuvos mokyklose yra kompleksiška problema, turinti neigiamų pasekmių tiek aplinkai, tiek ekonomikai. Mokyklos susiduria su efektyvumo iššūkiais tiek virtuvėse, ruošiant maistą, tiek valgyklose, mokiniams pietaujant. Ši problema apima kelia sritis:
- Aplinkosauginė – maisto švaistymas prisideda prie perteklinio išteklių naudojimo, didina šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą bei didina atliekų kiekį patenkantį į sąvartynus ar atliekų apdorojimo įrenginius;
- Ekonominė – švaistomas maistas reiškia prarastus finansinius ir žmogiškuosius išteklius;
- Švietimo – mokyklose trūksta sistemingo tvarumo ugdymo. Mokiniai bei personalas dažnai neturi pakankamai žinių ir motyvacijos keisti nusistovėjusius įpročius.
- Duomenų trūkumas – mokyklos neturi aiškių priemonių stebėti ir vertinti maisto švaistymo mastą bei pokyčius.
Ši problema glaudžiai susijusi su Europos žaliuoju kursu, kurio tikslas – pereiti prie žiedinės ekonomikos, skatinti išteklių efektyvumą, bei su Lietuvos nacionaline iniciatyva „Tvari mokykla 2030“, kurios siekis – kurti tvarių mokyklų tinklą.
Spręsti šią problemą padės Alytaus regiono mokyklose įgyvendinamas projektas „EBICOS“. Pasitelkus duomenimis grįstus sprendimus – išmaniąsias svarstykles maisto atliekoms stebėti, edukacines veiklas ir elgsenos keitimo programas – bus siekiama ne tik sumažinti maisto švaistymą, bet ir ugdyti tvarius bendruomenės įpročius. Projektu kuriama ilgalaikė vertė, aktuali vietos, nacionaliniu ir Europos lygmeniu.
Projekto tikslas – sumažinti maisto švaistymą Alytaus mokyklose, pasitelkiant duomenimis pagrįstus metodus, technologinius sprendimus, ugdymo veiklas ir elgsenos keitimo strategijas.
Konkretūs Projekto tikslai:
- Sumažinti maisto švaistymo apimtis mokyklų virtuvėse ir valgyklose, taikant veiksmingas atliekų mažinimo strategijas.
- Šviesti ir mokyti mokyklų darbuotojus bei mokinius apie tvarios mitybos praktiką, siekiant ilgalaikių elgsenos pokyčių.
- Įdiegti stebėsenos priemones, skirtas matuoti ir stebėti maisto švaistymo mažinimo poveikį.
Projekto rezultatai ir nauda.
- Maisto atliekų kiekis mokyklų virtuvėse Alytaus regione sumažės 20 %.
- Maisto atliekų kiekis, kurį išmeta mokiniai valgyklose, sumažės 10 %.
- Maisto atliekų, susijusių su pasibaigusio galiojimo produktais, sumažės 10 %
- Mokyklų virtuvės darbuotojams bus organizuojami mokymai, padėsiantys gerinti procesų valdymą ir maisto švaistymo stebėseną.
- Skaitmeniniai mokymai, skirti elgsenos pokyčiams, padės sumažinti maisto atliekų kiekį mokyklų valgyklose.
- Parengtas rekomendacijų ir praktinių patarimų rinkinys, skirtas mažinti arba išvengti virtuvės atliekų (pvz., žievelių, maisto odelių, kaulų ir kitų maisto ruošos likučių).
- Rekomendacijų rinkinys, kaip sumažinti kitas atliekas, susidarančias maisto ruošos metu virtuvėse.
- Sukurta receptų knyga, pateikianti idėjas, kaip gaminti patiekalus iš maisto likučių.
- Įgyvendinta bendruomenės šaldytuvo iniciatyva, skatinanti dalijimąsi maistu, kurio nesuvartota.
Finansuojama Europos Sąjungos lėšomis. Pateiktos nuomonės ir požiūriai yra tik autorių ir nebūtinai atspindi Europos Sąjungos ar European Health and Digital Executive Agency (HADEA) poziciją. Europos Sąjunga ir dotacijos skyrimo institucija nėra atsakingos už šiuos teiginius.